Din upplevelse. Vårt jobb.

FAQ

Är det lätt att köra Segway?

Det tar kanske bara 10 sekunder att få balans och känna känslan. 5-10 minuter att känna att du kan behärska din Segway PT. När du hyr eller åker med en tur hos Segway Adventure™ får du alltid instruktioner och utbildning innan du får köra iväg på egen hand.


Hur fort går en Segway?

Maxfarten för en Segway är 20 km/h. Det går också att halvera maxhastigheten genom att ställa in den på ”sköldpadda” på den digitala Info Key-kontrollen.


Hur betalar jag?

Du kan helst med kort (VISA, Mastercard), kontant eller Swisch. 

När det gäller enskild hyra tar vi helst kortbetalning (kort och giltig idhandling lämnas som deposition). 

Är ni företag, eller privat grupp kan vi även fakturera er. Då slipper ni pengahanteringen när ni kommer och kan fokusera på upplevelsen. 


Varför ska jag välja Segway Adventure?

Vill du ha bästa upplevelsen med service och säkerhet i fokus.
Vill du få garanterad tid (alltid minst 60 min tur).
Vi är enda Segway Authorized Tours, alltså certifierade instruktörer och säker tur.
Vi har alltid säkerhetsgenomgångar och testkörning för din trygghet.


Är inte Segway ett motorfordon?

Segway PT är sedan 1 okt 2010 klassad som cykel och får framföras på gång- och cykelbana som trottoar. Hjälm rekommenderas för alla och är ett krav för alla under 15 år. När du hyr eller är med på en tur anordnad av Segway Adventure™ ingår hjälm och säkerhets-/reflexväst.


Hur gammal måste man vara för att köra Segway?

Det finns lagligt sett ingen åldersgräns för att köra Segway, men du behöver väga ca 35 kg (och max 110 kg) för att kunna hantera den på bästa sätt. 12 år är den lägsta ålder som vi hyr ut till vid våra CityTours i vuxens sällskap. För att få hyra själv vill vi att du ska vara minst 18 år. För att följa med på rundturer räcker det att du är 12-13 år. Denna bedömning gör våra erfarna instruktörer på plats. För att säkerställa att du kan hantera din Segway på ett säkert sätt får alla som hyr instruktion, kort utbildning och får köra på vår testbana. Är du yngre kan du få prova-på med instruktör vid våra testbanor (5-7 minuter).


Vad gör ni under corona-pandemin?

Under 2020 kör vi endast förbokade Segwaygturer i mindre grupper. Minst 6 personer.
- Alla Segway torkas av och handtag spritas före varje tur.
- Alla sällskap tas emot utomhus. 
- Vi säkerställer att avstånd hålls under säkerhetsgenomgång och testkörning. 

Våra turer körs alltid, av säkerhetskäl, med avstånd. 


Hur funkar tekniken i en Segway?

Segway är ett självbalanserande fordon. Fem stycken gyron i bottenplattan stabiliserar fordonet och du kör genom att luta dig framåt eller bakåt. Ju mer du lutar dig, desto fortare går din Segway PT. Det finns alltså ingen gas eller broms förutom din egen kroppshållning.


Var kan jag köpa begagnad Segway?

Vi har begagnade Segway till försäljning, från 18 000:-. Alla Segway har 6 månaders begagnad garanti. 


Hur miljövänlig är egentligen Segway?

Segway PT är eldriven och laddas i ett vanligt 220 volts eluttag. På en laddning kommer man upp till 40 km för i2 modellen (”city-modellen”). När du ser lite närmare och jämför bränslekälla (bensin kontra det bränsle som använts för att producera el), plus kostnader för distribution av bränslet är Segway PT elva gånger mer effektivt än den genomsnittliga amerikanska bilen och över tre gånger mer effektivt än även den bästa skotern.


Krävs det körkort för att köra en Segway?

Nej. Segway klassas som cykel. Inget körkort krävs. När du hyr, köper eller är med vid någon av våra aktiviteter ger vi dig alltid instruktioner och utbildning.


Vem får lov att hyra en Segway?

Du måste vara 18 år för att själv få hyra Segway. Från 12 år i sällskap med vuxen. Legitimation krävs och betalning med kreditkort är önskvärd. I förekommande fall kan deposition krävas.

OBS! Under 2020 endast förbokade Segwayturer, minst 6 personer. Ingen individuell uthyrning.


Vad bör man tänka på när man kör Segway?

För att köra säkert är det viktigt att du tänker på att:

 • Använda hjälm.
 • Hålla avstånd.
 • Inte köra för nära fotgängare, cyklister eller andra Segwayåkare.
 • Kör inte i smala språng. Inga rivstarter eller onödiga tvärbromsningar.
 • Kör i max 5-6 km/h (promenadtakt) på trottoarer.
 • Använd ringklockan när du passerar förbi fotgängare och cyklister.
 • Kör rakt upp för trottoarkanter. Kör inte över höga kanter!
 • Kör ej barfota, med träskor, sandaler eller högklackat.
 • Inga löst hängande kläder, väskor eller annat.
 • Klä dig komfortabelt, använd gärna reflexväst.
 • Prata inte i mobiltelefon, ta inte kort eller andra aktiviteter som distraherar din körning.
 • Ta gärna med en vattenflaska, solglasögon och solskydd.
 • Ha kul och njut av att vara ett med din Segway!

All Segwaykörning sker på egen risk.


Kan jag låsa min Segway?

Ja. Det går att låsa fast din Segway om du skulle behöva lämna den. Alla Segway har också en digital nyckel som krävs för att det ska gå att köra. Du kan dessutom larma din Segway genom att ”låsa” den genom ett tryck på nyckeln. När någon sedan försöker röra eller flytta din Segway hörs en larmsignal tydligt. Säg till när du hyr så kan du för en billig peng också hyra ett speciallås för att fysiskt kunna låsa fast din hyrda Segway.


Är jag försäkrad när jag hyr Segway?

Ja och nej. Din hyrda Segway är försäkrad för stöld och skada. Självrisk 4 000:- (SEK) vid hyra. Självrisk vid skada när du medföljer på Segwaytur ledd av instruktör är 2000:-. När det gäller skada på annans egendom, egen skada eller ansvar ingår inte detta. Det är ditt eget försäkrings- och rättskydd som då gäller.

Vi skriver alltid kontrakt vid hyra och ansvarslista på våra turer. 
* i skrivande stund har ännu ingen behövt betala för skada, främst för att det i praktiken inte händer något.


Vad kostar en Segway att köpa?

En ny Segway PT (modell i2S) kostar från 72 900:- inkl. moms. Offroad-modell (x2S) kostar 79 900:- inkl moms. En begagnad i2 kan du få för ca 25-30 000:-. Fråga oss om intresse finns. 


Var kan jag köpa en egen Segway?

Segway Adventure™ är auktoriserad återförsäljare av Segway. Du kan provköra Segway vid någon av våra uthyrningsställen eller så hör du av dig så tar vi kontakt för provkörning och offert.


Kan man hyra en Segway för en heldag?

Ja, det går alldeles utmärkt att hyra Segway en hel dag. Pris från 1000:- per Segway (inkl. moms) beroende på säsong. Bor du på hotell i centrala Göteborg kan vi leverera direkt till hotellet på morgonen. Du får då den instruktion och utbildning du behöver för att säkert njuta av en dag på Segway. Minimum 2 st. Segway. Förbokning krävs. Extra kostnad om 495:- tillkommer till hyrpriset.